Afdrukken

Steenberg, een wijndomein met geschiedenis

Steenberg een wijndomein met geschiedenis

De geschiedenis van het wijndomein Steenberg is fascinerend en uitzonderlijk en start In 1682 als de de boerderij door het echtpaar Ras wordt opgericht. Catharina Ustings Ras, is een Duitse immigrante in de Nederlandse Kaapkolonie met een zeer sterke persoonlijkheid en wil. In 1682 heeft Catharina al een bewogen leven achter de rug en is zij getrouwd met haar vijfde echtgenoot. Vele verhalen doen de ronde over het karakter en optreden van Catharina. Een van de verhalen is dat haar echtgenoot door een leeuw werd gedood en zij "als een indiaan" op haar paard de leeuw heeft gevolgd tot ze hem eindelijk kon doodschieten. Catharina RasOnder de leiding van Catharina werd de boerderij zeer winstgevend en in 1735 werden er 30.000 wijnstokken aangeplant. Daarmee werd de winery een feit.
Constantia ligt vlak bij Kaap de Goede Hoop, waar Jan van Riebeeck de eerste druivenstokken plantte. Het was echter de volgende gouverneur, Simon van der Stel, die in Constantia de eerste wijnen van naam in Zuid-Afrika produceerde.

Ligging, klimaat en bodem
Constantia ligt op het Kaapse Schiereiland, dat door de Tafelberg wordt gescheiden van Kaapstad. Hier komen de Atlantische Oceaan en Indische Oceaan samen. Constantia ligt als het ware in een amfitheater van bergen die zich openen naar de Valsbaai (False Bay) in het westen. 

De constante koele luchtstromen van de Atlantische Oceaan maken dit een van de koelste wijnregio's in Zuid-Afrika. Steenberg was lange tijd vermaard om zijn fabuleuze zoete wijnen, die aan vele Europese hoven werden
gedronken. In 2006 heeft de bekende wijnfirma Graham Beck de wijngaarden gekocht. Steenberg maakt gebruik van de fameuze Méthode Cap Classique: de wijn wordt gemaakt volgens de traditionele methode. 
Beck deed veel investeringen in klimaat – en bodemanalyses. Er werd een nieuw herplantings-programma  opgesteld. De ondergrond van de circa 60 hectare wijngaarden bestaat voornamelijk uit verweerde, uiteengevallen graniet. De wijngaarden worden met veel respect voor moeder natuur bewerkt en bijgehouden.
De filosofie is dat "de wijnen groeien in de wijngaard en verzorgd worden in het wijnbedrijf".

steenberg-vineyards-a-working-farm

De wijnen
Steenberg is het bekendste en oudste wijnhuis uit Zuid-Afrika en maakt een hele 'range' aan wijnen in diverse kwaliteitsklassen, Klein Steenberg, Steenberg en Steenberg Collection. Klein Steenberg zijn de instapwijnen. De Steenberg is de 'signature wijn' dan is er nog de topper of icoonwijn de Steenberg Collection voor de speciale gelegenheden. 
In het assortiment van Wijnen&zn vindt u de wijnen van Klein Steenberg en de signature wijnen. Wij laten u op 16 maart wijnen uit de hele collectie proeven.

Naast deze geselecteerde wijnen maakt Steenberg ook "sparkling wines" .
Standaard in ons assortiment is de mooie, vriendelijke Steenberg Sauvignon Blanc Sparkling. Een wijn gemaakt voor momenten van plezier en gezelligheid. Fruitig en fris met een mooie mousse. Lekker als alternatief voor champagne en prosecco.
Er zijn ook "sparkling wines" van pinot noir en van de chardonnay. Uiteraard voller en krachtiger dan de Sauvignon Blanc. Uitgesprokener van smaak. De pinot noir is bleek rose van kleur. Een feest in het glas.

Druivenrassen
De witte wijnen worden gemaakt van de Semillion, Sauvignon Blanc en Chardonnay. Al dan niet verwerkt als mono cepages of in een blend.
De rode wijnen worden gemaakt van Syraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Ook al dan niet in een blend, zoals een Bordeaux Blend.

Steenberg Sauvignon Blanc
Dit is een wijn uit de tweede range, de Steenberg de 'signature wijn'
Steenberg sauvignon_bl_1Bleekgeel van kleur met expliciete aroma's van kruisbessen, citrus - en steenfruit, wat groene pepers en asperges. In je mond rijp tropisch- ,
citrus - en exotisch fruit, van grapefruit naar kruisbes met een licht minerale ondertoon. Kruidig met een sappige frisheid, wat vettigheid ook
dat zorgt voor een mooi mondgevoel. Mooi in balans, 
lange nagalm waarin de kruisbessen het voor het zeggen hebben. Een complete wijn met bite, best wel wat complexiteit en een lange afdronk. Geitenkaasje erbij mmmmhhh jammy! 

Beoordeling :
Harold Hamersma -9
2016: Steenberg aan de schaduwkant. Begroeid met grapefruit, limoen, passievrucht, kiwi, limoen en een kruispunt met kruisbessen. Water stroomt. Keitjes glinsteren. Dorstigen komen bergopwaarts. Daar is het gras groener. Zo ook de Sauvignon Blanc.

Hubrecht Duijker
Delicieuze dorstlesser met véél smaak. Een hele mand fruit, voornamelijk van citrus prikkelt de papillen, met als extraatjes verse groene kruiden en een heel klein beetje grassigheid, prettige zuren en een genereuze sappigheid. Ziedaar de superieure Steenberg Sauvignon Blanc.

Steenberg Syrah
Helder bijna transparant robijnrood van kleur met de herkenbare geuren van de syrahdruif, beetje stinky en rokerig, wat kruidigheid (anijs),
specerijen en vanille, gedroogd hout en lichte eikenhoutnuances. Verfijnde en soepele, sappige aanzet, die in eerste instantie lichtvoetig lijkt, Steenberg syrah_1
maar als snel weet je waar je aan toe bent. Donker bessenfruit, zoals kersen en pruimen, kruidigheid (de carrigue van Zuid Afrika),
pepers en specerijen en (zeker in zijn jeugd) de verleidelijk toasty houttonen. Het geheel volzacht en smeuïg in de mond met een licht zoetje.
Rijpe en zachte tannines tegenover een aangename frisheid zorgen voor een goede balans. Lange verwarmende finale met vanille toets,
hout en een beetje laurier. Soepel en verleidelijk glas!

Beoordeling:
Harold Hamersma -9
Shiraz op zijn Zuid-Afrikaans. Daar willen nog weleens hele orkestbakken, inclusief muzikanten en hun instrumenten in afgezonken worden.
En dan ook nog eens op volle kracht alle vioolconcerten van Paganini tegelijkertijd spelen. Voor wie de metafoor miste: veel, kracht,
nadrukkelijk en hout. Enfin. Steenberg: het tegenovergestelde. Vol maar niet zwaar. Syrah in plaats van shiraz: modelletje noordelijke Rhône,
spatje koffie plus een knappertje chocobitter. Fijn hoor.

 

Menu voor deze avond
Onze Chefkok Bas Ysbrandy heeft voor de aanschuiftafel het volgende menu samengesteld. Volledig geinspireerd op de wijnen van het domein en Zuid Afrika als inspiratiebron.


Sosaties, kruidige kippen spies met knoflook, bruine suiker, limoen en gedroogde abrikozen.

** 

Bunny chow, slavengerecht met kidneybonen, aardappel, tomaat, gember en komijn.

**

Boboti, ovengerecht met gehakt, brood, eieren, amandel, kurkuma en sambal.

**

Malva pudding, pudding uit de oven met abrikozenjam en vanille.