Afdrukken

Montenidoli Il Vinbrusco

Il Vinbrusco

Herkomstbenaming: IGT Toscana
Druivensoort(en): trebbiano, malvasia bianca

Il Vinbrusco was de naam van een locale witte wijn, gemaakt van witte druiven, bedoeld voor de Chianti. Deze witte druiven werden (om tijd en mensuren te besparen) gelijk met de blauwe druiven geoogst, terwijl ze nog niet helemaal rijp waren. De wijn was daarom 'brusco', iets dat overhaast, te vroeg, ruw, bars betekent. Het laatste slaat op de pittige zuurgraad van deze oude traditionele wijn van nog niet volrijpe druiven. Vanaf 1966 verdween deze zurige wijn van het wijntoneel.

In 1978 besloot Montenidoli om de oude traditie weer op te pakken maar dan wel op eigenzinnige vernieuwende wijze. In plaats van net niet rijpe druiven worden volrijpe druiven gebruikt, koud ingeweekt op hun schillen, vergist onder strikte temperatuurcontrole en 12 maanden op het fijne bezinksel opgevoed. Daarna wordt gebotteld.

Het levert een bijzondere wijn op die met niets te vergelijken is met de zurige oude Il Vinbrusco. Een heldere gele kleur met kopertintelingen. Een rijke en intense geur van volop wit fruit en bittere amandelen. Sappig, fris, mineralig en complex. Een lange fruitige afdronk.

De wijn gaat geweldig bij salami en andere antipasta. Bij konijn en gestoofde vis. Probeer deze wijn vooral uit bij Oosterse gerechten. U zult verbaasd staan.