Afdrukken

Montenidoli, schoonheid uit Toscane

Land van herkomst: Italië
Streek: Toscane

Montenidoli is de naam van de heuvel waarop de wijngaarden van het domein met dezelfde naam liggen. Alle druiven van Montenidoli komen van eigen wijngaarden. Dat maakt Montenidoli al bijzonder. Met trots wordt dit op het etiket vermeld: sono Montenidoli. De meeste wijnhuizen in deze regio nemen druiven van verschillende wijnboeren af en maken daarmee hun wijn of er wordt via een collectief gewerkt.

Montenidoli gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest en boert volledig biologisch. En dit al honderden jaren. Het levert zeer zuivere wijnen op. En dat is het tweede aspect aan de wijnen die Montenidoli bijzonder maakt.toscane

De druivenrassen waar Montenidoli mee werkt komen van oudsher in deze streek voor. Het zijn wijnen met karakter en met veel aromatische kracht, veel smaak en met een elegante minerale ondertoon. Dit laatste komt door de bijzondere bodemtypes. De top van de heuvel bestaat uit oeroude gronden ontstaan in het Trias. Het zijn de oudste gronden in Toscane, rijk aan mineralen en zeer geschikt voor de rode wijnen. Op de flanken van de berg bestaat de bodem uit kalksediment dat is ontstaan in de periode dat Toscane nog uit zee bestond. De Ligurische zee. Perfect voor witte wijnen.

De wijnbouw rond Montenidoli is oud, al honderden jaren voor onze jaartelling hadden de Etrusken Montenidoli al ontdekt voor de wijnbouw. De Romeinen namen het over en nog later de Tempeliers.

Maar "sono" en biologisch boeren betekent nog niet dat dit automatisch goede wijnen oplevert. Het terroir, hoe er in de wijngaard wordt gewerkt, het moment van het plukken van de druiven en het werk in de kelders zijn essentieel. Er worden door Montenidoli in totaal 9 wijnen gemaakt die binnen en buiten Italië grote faam genieten. Bij de toekenning van de prestigieuze '3 bicchieri' van Gambero Rosso in 2006 luidde de begeleidende motivatie als volgt: "Deze wijnen spreken de taal van hun terroir. Ze zijn totaal anders dan de rest, met hun klassieke geur en smaak, niet altijd even gemakkelijk, maar werkelijk uniek".

Wijnen&zn heeft voor u in huis:

La Vernaccaia di san Gimignano Fiore lees verder
Il Vinbrusco lees verder
La Vernaccia di San Gimignano 'di Carato' lees verder
Canaiuolo Rosato lees verder
Chianti Colli Senesi 'Il Garrulo lees verder
Sono Montenidoli lees verder