Afdrukken

Libanese Wijnen

Wijn uit een land dat wij eigenlijk alleen uit journaalbeelden kennen. Een geteisterd land dat de bakermat van de wijjncultuur vormt. Libanon. Wijnen&zn heeft speciaal voor u een aantal wijnen uit Libanon geselecteerd omdat we vinden dat deze wijnen een plekje verdienen in ons assortiment.  Als u ze proeft begrijpt u waarom. Diep rood, warm en sterk. Licht wit, verfrissend en verrassend. Met onmiskenbare Franse invloeden. Hieronder een stukje wijngeschiedenis met dank aan Gopic Wijnen, onze importeur van Libanese wijnen. 
Wij bieden u o.a. aan:
Cave Karoum ( 7 Cépages,)
Domain Cortbawi (Red Libanon)
Chateau Khoury
Alle wijnen zijn afkomstig uit de Bekaa Valei.  

Baalbek

De Feniciërs brachten 5000 jaar geleden de eerste wijnstokken langs de kuststrook van het huidige Libanon in cultuur. Uit opgravingen bij de stad Byblos zijn aanwijzingen gevonden dat de wijn een belangrijke rol in de religie speelde. De Griekse god Dionysus en de Romeinse god Bacchus zijn de wijngoden en spelen een belangrijke rol in de religieuze rituelen. In de oude stad Baälbek staan de ruïnes van de Bacchus tempel die de Romeinen in de 2e eeuw voor Christus hebben gebouwd ter ere van hun wijngod. Hoe deze wijnen smaakten is niet meer echt te achterhalen we kunnen er naar gissen.

Tussen de twee wereldoorlogen zijn het de Fransen die grote invloed hebben op de wijncultuur in Libanon. De productie wordt veranderd en de wijnen worden naar Europese mode en smaak gemaakt. De wijnhuizen Chateau Nakad opgericht in 1923 en Chateau Musar opgericht in 1930 door Gaston Hochar getuigen hier van. Het gaat in deze periode goed met de wijnbouw in Libanon.
In de periode vanaf 1975 tot 1990 daalt de productiviteit en de kwaliteit van de wijnen loopt terug. De wijnbouw stagneert door de 15 jaar durende oorlog die in 1975 uitbreekt. De wijnhuizen die in 1990 nog bestaan zijn op de vingers van één hand te tellen. Ksara, Kefraya en Musar.
Na 1990 krijgt de wijnbouw een nieuwe impuls met de oprichting van Domaine Wardy, Heritage en Chateau Saint Thomas. De Franse invloed op de wijze van produceren blijft onverminderd groot. En dan breekt in 2006 de oorlog met Israël uit. Aan beide zijden worden grote verliezen geleden.  De oogst en productie gingen wel door maar met onervaren mensen. Kantoorpersoneel, vrachtwagenchauffeurs, iedereen hielp.

De huidige wijnbouw vindt voornamelijk plaats in de westelijke Bekaa Vallei – rondom Baälbek – waar het warm en zonnig is – en op de heuvels boven Zahle. Sommige producenten experimenteren met een nieuw terroir zoals in Batroun en Jezzine en in de oostelijke Bekaa Vallei.

Ondanks de vele conflicten worden nu jaarlijks door 50 wijnbedrijven ongeveer 8 miljoen flessen wijn geproduceerd op ongeveer 3.000 ha wijngaarden. De twee grootste producenten, Ksara en Kefraya, zijn samen goed voor tweederde van de landelijke productie. Een recente ontwikkeling is de vestiging van nieuwe bedrijven buiten de Bekaa Vallei. We vinden nu ook producenten in Batroun, Khinchara, Tarshish, Aley, Zahleh en Jazzin in het zuiden. Elk jaar komen er weer 100 tot 200 ha nieuwe wijngaarden bij.  Zo'n 50% van de totale productie Libanese wijn wordt geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk (32%), Frankrijk (17%), de USA (14%) en Canada (5%).

Er bestaan een aantal inheemse druivenrassen: Obaidy of Obaideh, Youssefi en Merwah. Daarnaast worden er voornamelijk Franse druiven gebruikt zoals Cinsault, Cabernet Sauvignon, Cabernet Frank, Syrah, Caldoc, Viognier. Met Italiaanse, Spaanse en Oost Europese druivenrassen wordt geexperimenteerd. De huidige wijnmakers onderzoeken de mogelijkheden van de inheemse druivenrassen en de druivenrassen die in het verleden in Libanon werden gebruikt. Typerend voor de huidige producenten in Libanon is dat ze durven te experimenteren. De meeste hebben hun opleiding in Frankrijk gehad maar gaan een stapje verder dan hun Franse collega's. 

Cave Kouroumlibanese wijn_Wijnenzn
Het wijnhuis is opgericht in 1998 en ligt in de Bekaa Vallei, Kefraya. De productie die van de 180 ha afkomt is tussen de 200.000 en 500.000 flessen. Het is een oud familiebedrijf dat al generaties lang op deze plek wijnmaakt. Een groot deel van de opbrengst van de 180 ha wordt verkocht aan andere wijnmakers. De beste druiven blijven bij Kouroum waar de wijn onder de naam Cace Kouroum wordt geproduceerd. Alleen de beste druiven zijn goed genoeg.
De druivenstokken groeien op een hoogte van 900 tot 1100 meter en gedijen erg goed in het warme klimaat dat in de nachten voldoende koelte biedt. Geproduceerd worden: Syrah, Cabernet Sauvignong, Grenache, Carignan, Merlot, Clairette, Muscat, Gamay, Pinot Noir, Marseillan, Cinsault, Sauvignon Blanc. De meeste wijnen zijn blends zoals de 7 Cépages. Gemaakt van Pinot Noir, Grenache, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cinsault, Syrah, Carignon. Een ware smaak explosie in het glas. Zwaar, elegant, veel cassis. Alchol 13,5%

Chateau Khoury
Een jong wijnbedrijf, opgericht in 2004. De productie bedraagt 70.000 flessen die van een 16 ha afkomen. Gelegen in Dhour Zahle, Centraal westelijke Bekaa Vallei. De wijngaarden liggen op 1300 meter hoogte. Chateau Khoury produceert biologische wijnen en is in 2012 gecertificeerd. De wijnmaker is Jean Paul Khoury, opgeleid in Frankrijk, Elzas. Dit is ook onmiskenbaar aanwezig in de wijnen van Khoury. Er wordt gewerkt met Riesling, Gewurztraminer, Pinot Noir en Pinot Gris. Met deze druivenrassen experimenteert Khoury en dat levert verrassende witte wijnen op zoals de Reve Blanc, een blend van Chardonnay, Rieseling, Pinot Gris en Gewurtztraminer. Een volle witte wijn met ietwat van een bittertje.
Naast deze witte wijn produceert Khoury ook rode wijnen, ook allemaal blends. Wij proeften de Symphonie, een blend van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot. De wijn was mooi op dronk, vol en rond met wat tannine. Veel cassis en rijp rood fruit. 

Toufic  Cortbawi et Fils
Opgericht in 1887 begon het familiebedrijf met het maken van Arak. In 1940 startte de familie met het maken van wijn omdat de vraag steeg door de aanwezige Fransen in Libanon. Het wijnhuis produceert op dit moment ongeveer 100.000 flessen op jaarbasis. Het bedrijf wordt sinds 1998 geleid door Youssef Cortbawi. 
Bekendste wijn van het huis is de Red Libanon. De wijn wordt gemaakt van Cabert Sauvignon, Syrah, Cinsault. Is rijk van smaak en toegankelijk. Een goede begeleider voor gegrilled vlees. Een wijn om ook zo te drinken op een zondagse middag bij de open haard en een goed boek.
Naast rose en rode wijnen produceert Cortbawi ook een witte wijn. Dit is een blend gemaakt van Viognier en Sauvignon Blanc.

Chateau Quanafar
Van de 25 ha komen om en nabij de 70.000 flessen. Het familiebedrijf ligt in de Westelijke Bekaa Valei in Khiebwr Qanafar. De wijngaarden liggen ongeveer op 1250 meter hoogte. De wijnen worden gemaakt door oenoloog Eddy Naim, opgeleid in Frankrijk en in 2005 gestart met het produceren. De wijnen zijn van topkwaliteit. Gopic importeert twee rode wijnen, alle twee blends. Paradis Qanafar is een blend van Carbernet Sauvignon en Merlot. Chateau Qanafar is een blend van Syrah en Merlot. Wij proeften ze beiden en vonden de wijnen mooi vol en rijp. Goed fruitig en makkelijk toegankelijk. Niet te zwaar. Goede gezelschapswijnen. 

libanon proefwijnen