Afdrukken

Loimer

 

Land: Oostenrijk
Streek: Kamptal 
Wijnhuis: Weingut Loïmer
Wijn: beroemd om de Gruner Veltliner                          

Het wijnhuis Loimer in Kamptal is een zeer (bio)dynamische en getalenteerde solist in het grote symfonie orkest van de Oostenrijkse wijnbouw. Hij beheert in totaal 40 hectaren aan wijngaarden. Troetelkind van Fred Loimer is de grüner veltliner, waarin hij excelleert. Sinds 2005 werkt Fred Loimer in de wijngaarden en in de kelders volledig biodynamisch. In de wijngaardloimer boeren is Fred Loimer een veeleisende perfectionist. De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle teruggekaatste bodemwarmte kunnen absorberen, terwijl het smalle maar hoge bladerdak voor de fotosynthese en voldoende schaduw zorgt. De plantdichtheid is relatief hoog, 5.000 ranken per hectare tegen de lokaal gangbare 3.000. De opbrengst per rank kan op deze manier laag worden gehouden, waardoor de sappen aan concentratie winnen. Het motto van Fred Loimer is helder: hij maakt wijnen die genot geven en geen kopzorgen. De wijn is fris en elegant met mooie zuren, heeft een geur van groene kruiden en exotische vruchten.


GRUNER VELTLINER KAMPTAL

Een zeer karakteristiek voorbeeld van een prachtige grüner veltliner uit Kamptal. De smaak gaat naar groene kruiden en exotische vruchten zoals grapefruit en ananas met een klein pepertje na. Mooi zuiver op de tong, veel sap en fruit en elegante zuren. Een  levendige en bijzonder aangename wijn tot de laatste slok. Serveer de wijn tussen de: 10-12°C. De wijn kan enkele jaren bewaard worden. 
Culinair advies: een subtiele, frisse witte allrounder, gastronomisch breed inzetbaar: voorgerechten en salades met een combinatie van groene bladgroente en exotisch fruit, groenteschotels, pasta en rijstgerechten met een frisse groene kruidensaus, wit vlees en gevogelte… Eveneens aanbevolen bij frisse tot milde witschimmelkazen. Uitgeprobeerd bij groene salade met groene asperges. Heerlijk..


LOIS

loimer loisAlle wijnen van Fred Loimer worden tot in de kleinste details verzorgd. Van onbezorgd wijnplezier tot diep en subtiel genot. Deze Lois grüner veltliner hoort bij de eerste categorie. Na de zorgvuldige oogst wordt een deel van de trossen direct zacht geperst terwijl een ander deel een korte inweking ondergaat om meer fruitige aroma's in de wijn te veLoimer gruner_veltlinerrkrijgen. Na de gisting volgt een korte rustperiode op het eigen bezinksel in RVS tanks. De wijn wordt snel daarna gebotteld om alle jeugdige frisheid en fruitigheid te behouden. Verleidelijke aroma's van frisse appels en een hint van cassis. Verrassend fris en exotisch in de mond, met een aangename kruidigheid als leidraad.
Serveren: 10-12°C.
Bewaren: deze wijn is gemaakt om in zijn jeugdige frisse fruitigheid te drinken.Culinair advies: licht, fris en dorstlessend, een perfecte wijn voor het aperitief en het terras. Ook aanbevolen als picknickwijn, bij de lunch of het landelijk buffet... Aan tafel zeer geschikt bij frisse groene groente salades (komkommer, jonge courgettes, selderij...) en verrassend lekker bij een beetje frisse, zachte kaas. En wij blijven erbij dat het de ultieme voorjaarswijn is.