Gorgo, Italiaanse liefde

Afdrukken

Gorgo

Land: Italie
Streek: Gustoza
Wijnhuis: Gorgo
Wijn/druif: zie hieronder. Vaak een blend. Prachtige zoete witte wijn. 

 

custoza

Als u toch op vakantie bent in de buurt van het Garda meer gun u zelf dan even een uitstapje naar Gustoza,  een klein stadje in de buurt van Verona.  Hier is Azienda Agricola Gorgo gevestigd, prachtig gelegen tussen de rustige wijngaarden. De eigenaar van Azienda Agricola Gorgo is Roberto Bricolo die staat voor de moderne Italiaanse wijnbouw: traditioneel, milieuvriendelijk en geen concessies aan geldende modes. En dat levert geweldige, delicate wijnen op.  Het wijnhuis levert drie lijnen: de klassieke lijn, de superior lijn en de dessert /sparkling wijnen. Bij Wijnen&zn treft u uit alle drie de lijnen een aantal wijnen. De wijnen worden met veel respect voor de natuur geproduceerd. Gorgo is bezig met het laten certificeren van 50 ha. grond. Aan de Demeter certificering worden hoge eisen gesteld. We houden u op de hoogte.  

Bianco di Custoza  (klassiek)
Wijnen&zn is idolaat van de Bianco di  Custoza waarin garganega, cortese, tebbiano toscano en trebbianello is verwerkt. Dit maakt de Bianco di Custoza een frisse delicate wijn die het geweldig doet als aperitief. En een goede begeleider van lichte pasta's met romige witte sauzen of heerlijk bij een lichte minestrone van lentegroenten. De druiven voor deze wijn worden rijp geoogst en worden kort op de schillen ingeweekt. Daarna vindt op gisting plaats met strikte temperatuurcontrole. Na de gisting ligt de jonge wijn nog 4 maanden in de RVS tanks voordat de wijn op fles gaat.
De wijngaarden waar de druiven vandaan komen voor deze Custoza liggen in het zuidelijke deel van Veneto. De bodem bestaat uit zacht morenisch puin, veel rolstenen en –keien en veel minerale zouten. De grond kent een hoge pH waarde.  En dit is nu net wat terug te vinden is in de wijn. De kleur is licht met wat groen en neigt naar  strogeel .  De geur is zacht met geuren van peer. Goede structuur, jong, fris en sappig. Drink de wijn tussen de 10-12°C en vooral jong.

Custoza Podere San Michelin (superior)
Nog even iets mooier dan de Bianco di Custoza is deze Custoza Podere San Michelin. Er zijn overeenkomsten maar deze wijn heeft meer diepgang en de druivensoorten komen nog beter tot uiting. Ook hier een blend van garganega, cortese, trebianello en trebiano toscano. De kleur is meer strogeel en de geur geeft rijp wit fruit prijs. Ook hier weer de geur van peer, maar ook banaan. De wijn is fluweelzacht, fris, rijp en droog. Heel aromatisch en harmonieus van karakter. Op de achtergrond fijne bittertjes. Een gastronomisch breed inzetbare wijn.

Soave (klassiek)
Bijna ondenkbaar dat er geen Soave uit deze regio komt. Veneto staat hier om bekend. Ook Cantina Gorgo heeft Soave in het assortiment. De wijngaarden liggen om de hoek bij Custoza en dikke kans dat u er langs rijdt als u op bezoek gaat bij Gorgo.
Een klassieke Soave, fris en jong drinken. Breed inzetbaar vooral bij lichte pastagerechten. En bent u daar dan toch proef van de plaatselijke handgemaakte tortellini. Daar gaat deze wijn heerlijk bij.

Bardolino Chiaretto Rosato (klassiek)
Deze Bardolino wordt gemaakt van de druivensoorten corvina, rondinella en molinara. Dit levert een wijn op waar liefhebbers van frisse, lichte, aromatische rode wijnen van houden. Niet te zwaar in het alcoholpercentage, dus een zachte afdronk.
De kleur is mooi helder rood. Zachte aroma's met veel fris fruit, beetje kersenachtig. De smaak van deze fraaie rode wijn is fris en jong, zacht. Drink de wijn rond de 15°C, dus onder kamertemperatuur. Het jonge fruit komt dan in het beste uit, zowel in smaak als in geur. De wijn gaat heel mooi bij lichte wit vleesgerechten, zomerse groenten.

Moscato Rosa di Monte Torre (dessert)
Deze bijzondere dessertwijn wordt ook gemaakt in het zuidelijke deel van Veneto. De druif die gebruikt word is de Moscato rosa. En de naam zegt het al, u heeft hier een wijn in het glas die ruikt naar geurende rozen in de zomer. En neigt naar de smaak van rozen, hoewel wij ze nooit hebben gegeten.  Deze rozenmuscaat is een van de vele varianten van de muscat druif. Een moeilijke druif die erg gevoelig is en waarbij de bestuiving lastig is. De druif brengt weinig trossen voort. Gorgo produceert deze wijn nu ongeveer 10 jaar en weten elk jaar weer een verrassende wijn te leveren. Het blijft een natuurproduct dus houdt er rekening mee dat per jaar smaak en intensiteit van deze Moscato Rosa kunnen verschillen.
In uw glas ziet u een wijn die complex aromatisch is, veel geur en erg fruitig. Verrukkelijk zoet en delicaat zonder plakkerig en vettig te zijn.  Drink de wijn als dessert en geef er niet al te zoete koekjes bij, amandelen of noten.  En als u meer behoefte  heeft aan een sterk contrast dan bevelen we overjarige parmigiano reggiano aan. Of een oude Reijpenaar.

Ons assortiment groeit nog elke maand. Bovenstaande wijnen behoren tot het standaardassortiment van Wijnen&zn. Wilt u meer weten over de wijnen van Gorgo of een bezoek aan het wijnhuis brengen kijken dan op   cantinagorgo.com