Afdrukken

Glenfarclas whisky

 

In Ballindaloch, glenfarcles flesmooi gelegen in de Schotse Speyside aan de voet van de Benrinnes, werd in 1836 een distilleerderij gebouwd. De eigenaar was Robert Hay die de distilleerderij tot aan zijn dood in 1865 bestierde. Op 8 juni van dat jaar werd Glenfarclas, zoals de distilleerderij genoemd was, verkocht voor 511,19 pond aan John Grant, die samen met zijn zoon Glenfarcles kaartGeorge de distilleerderij vanaf 1870 zelf ging runnen. Nu zijn we zes generaties verder, Glenfarclas is nog steeds in handen van de familie Grant die tot nu toe zonder uitzondering John of George heten. Het is een van de zeer weinige distilleerderijen die al zo lang in handen is van dezelfde familie. Het is dan ook een traditionele distilleerderij waar geen concessies gedaan worden aan de kwaliteit, ook doet men niet mee aan welke nieuwe trend dan ook. Er zijn in de loop der jaren diverse verbouwingen geweest waarvan de laatste in 1976, toen werden er twee ketels bijgeplaatst. Inmiddels is het een middelgrote distilleerderij met drie wash stills en drie spirit stills waar 2,5 miljoen liter spirit per jaar gemaakt wordt.

De whisky van Glenfarclas is geliefd bij vele kenners. Verreweg de meeste whisky rijpt op Sherry vaten van hoge kwaliteit, ondanks dat die vaten erg duur in aanschaf zijn blijft Glenfarclas hierin investeren, zij vinden dat deze vaten in hoge mate bijdragen aan de kwaliteit van hun whisky. Het resultaat is een ouderwets goede whisky met zware sherry invloeden, zeker de hogere leeftijden zijn echt ouderwets mooie whisky's. Sinds enige tijd is er ook een reeks Vintage whisky onder de naam Family Casks op de markt. Dit zijn allemaal Single Cask whisky's van één jaar tussen 1953 en 1995. De meeste van deze Family Casks zijn momenteel nog goed verkrijgbaar. De naam Glenfarclas zal je zelden tegenkomen op onafhankelijke bottelingen, de familie wil niet dat hun naam door anderen gebruikt wordt, daarom kom je soms fantasie namen tegen als Ballindaloch of Mystery Speyside. Veel onafhankelijk gebottelde Glenfarclas is er overigens niet.

De 105 was de eerste Cask Strength whisky ter wereld, voor het eerst gebotteld in 1964. Daarmee haalde Glenfarclas het Guinness Book of Records.

 Wijnen&zn heeft een klein assortiment van whisky. Glenfarclas is een van de distilleerderijen waar we whisky van hebben. Wij hebben op voorraad de Glenfarclas 8 jaar hout rijping. Andere soorten kunnen wij voor u bestellen.

Een tip voor iedereen die in de buurt van Speyside komt is een bezoek aan de distilleerderij. Ook Glenfarclas heeft een bezoekerscentrum dat meer dan de moeite waard is en u laat zien hoe het proces van whisky maken gaat. .

Glenfarcless stokerij