Afdrukken

Domain Brusset

Land: Frankrijk
Streek: Cotes du Rhone
Wijnhuis: Domain Brusset
Wijn/druif: zie hieronder. Alle wijnen zijn leverbaar.  

 

Na de 2e WO startte André Brusset met ebrusset fotoen kleine revolutie in deze agrarische regio. Hij besloot om alle fruit- en olijfbomen op zijn grond om te kappen en er wijnstokken voor in de plaats te zetten. Dit leidde tot de nodige commotie onder de andere boeren die niet begrepen waar Brusset mee bezig was. Het was echter een perfecte zet. Negen jaar later plukte hij de vruchten van deze radicale omschakeling. 1956 had een ongekend strenge winter die leidde tot complete vernietiging van alle fruitbomen en olijfbomen in de Rhone vallei. De wijnranken van Brusset overleefden. De andere boeren kozen om die reden ook om wijnstokken aan te planten en over te gaan op de wijnbouw. En met veel succes zoals iedereen weet die de Rhone wijnen kent. De passie waarmee André Brusset deze stille revolutie heeft gevoerd en de liefde voor het terroir en het maken van mooie wijnen ging over op zoon en kleinzoon: Daniel en Laurent. Een prachrig voorbeeld van een familiebedrijf dat met passie en veel liefde dit bedrijf voert met respect voor natuur, terroir en traditie en met gebruik van moderne technieken. En ook dat geeft Brusset een voorsprong op de andere wijnbedrijven in de regio. De familie bezit bijna 90 hectaren wijngaarden in het hart van het Côtes du Rhône gebied, tussen Orange, Vaison-la-Romaine en Bollène.

De rode wijnen zijn bij uitstek geschikt als wildwijnen. Mooi vol en goed in balans.

Wijnen&zn heeft alle wijnen van Domaine Brusset voor u in huis:
Les Travers Cairanne Blanc
Les Clavelles Viognier
Laurent B. Rouge
Ventoux Rouge Les Boudalles
Les Travers Cairanne Rouge
Gigondas Rouge le Grand Montmirail
Gigondas Rouge Haut Montmirail

 

Les Travers Cairanne Blanc

Druivenras is de viognier.
Les Travers omvat meerdere percelen op de heuvels van Cairanne en op de vlakke Plan de Dieu. Voor deze witte Les Travers worden de druiven geoogst in wijngaarden met een bodem van klei en kalksteen op de flanken van de 'coteaux' en alluviaal zand in het dal. De gemiddelde leeftijd van de wijnranken is ruim 30 jaar. De druiven worden 100% met de hand geplukt en al in de wijngaard streng geselecteerd. Bij aankomst in de wijnkelders worden ze onmiddellijk pneumatisch geperst, waarna de most gekoeld wordt en even de tijd krijgt om natuurlijk te bezinken. De gisting vindt voor 80% plaats in RVS tanks bij 18°C en voor 20% in nieuwe eikenhouten vaten, met regelmatige bâtonnage. Om de nodige frisheid in de wijn te behouden is een malolactische gisting doorgaans niet gewenst.

Les Traavers is een zeer heldere en fonkelende kleur, geel met een groen zweempje. In de neus zijn de florale (meidoorn) aroma's dominant, aangevuld met nuances van exotische vruchten, abrikoos en een hint van vanille. Fris, fruitig en rond in de aanzet, droog en soepel op de tong, vlezig en vettig in de finale. Serveren: 8-12°C (hoe jonger hoe koeler). Bewaren: binnen 3 jaar na de oogst in zijn fruit drinken.

In het Rhône dal wordt deze wijn vaak bij oesters en andere schelpdieren geserveerd. Er zijn echter misschien wat beter geschikte alternatieven. Klassieker is de combinatie met stevige zeevis, gevogelte of witvlees. Bijzonder aanbevolen bij een paté of terrine van gevogelte, al dan niet gevolgd door zalmforel.

 

Les Clavelles Viognier

Druivenras: Viognier
Deze Les Clavelles Blanc viognier komt van het gebied 'La Clavelle', op een van de betere wijnhellingen van het bedrijf. De bodem van zand en klei is bijzonder geschikt voor het produceren van 100% viognier wijnen. De opbrengst is zeer laag: 25 hl/ha.
Ook deze druiven worden weer geheel handmatig geplukt en in de wijngaard geselecteerd. Slechts de beste druiven worden gebruikt. Bij aankomst in de wijnkelders worden ze onmiddellijk pneumatisch geperst, waarna de most gekoeld wordt en even de tijd krijgt om natuurlijk te bezinken. De gisting vindt spontaan plaats voor 70% in RVS tanks en 30% in nieuwe eikenhouten vaten, met regelmatige bâtonnage. Afhankelijk van het oogstjaar wordt de malolactische gisting wel of niet toegepast.

Dit is een licht goudkleurige wijn. In de neus volop weidebloemen en zomerfruit (abrikoos, perzik, pomelo), verpakt in zwoele honing aroma's. Fris, soepel, elegant, evenwichtig en fruitig van smaak, met abrikoos als leidraad en gekonfijte citrusschillen als toegift. Serveren: 10-12°C. Bewaren: 4-5 jaar na de oogst.

In het Rhône dal wordt deze wijn vaak als ongedwongen aperitiefwijn geschonken. Het wordt ook aanbevolen bij de betere schotels met schelp- en/of schaaldieren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan coquilles of rivierkreeftjes. Gepocheerde, stevige witvis, uit zoet of zout water, hoort ook tot de mogelijkheden, mits geserveerd met een niet al te zware saus. Gedurfd en sensueel bij: eend met perziken of verse lentegroenten. Klassiek bij rijpe geiten- of schapenkazen.

 

Ventoux Rouge Les Boudalles

Druivenrassen: grenache 60%, carignan 15%, mourvèdre 15%, clairette 10% (kan variëren per oogstjaar)De familie bezit bijna 90 hectaren wijngaarden in het hart van het Côtes du Rhône gebied, tussen Orange, Vaison-la-Romaine en Bollène. Voor deze rode Côtes du Ventoux Les Boudalles worden de druiven geoogst in wijngaarden in de buurt van Carpentras, met een bodem van klei en zand. De opbrengst is laag, 45 hl/ha.
In de wijngaard worden de druiven streng geselecteerd. Alle druiven die niet voldoen worden niet gebruikt. Bij aankomst in de wijnkelders wordt elke druivenras apart gevinifieerd. Na een inweking van 8 dagen (inclusief gisting) bij 26°C worden de jonge wijnen 6 maanden in RVS tanks opgevoed.

De kleur is framboosachtig en helder. Zeer aromatisch, volop rode vruchten (frambozen). Soepel en harmonieus in de aanzet, fruitig (cassis, kersen) op de tong, elegant en gul. Serveren: 14-16°C. Bewaren: binnen 3-4 jaar na de oogst drinken.

Gastronomisch is de wijn breed inzetbaar, in het bijzonder bij gegrild vlees, gecombineerde salades, kip en ander gevogelte. Soepele maar karaktervolle wijn voor de lunch, picknicks, recepties, buffetten, kaas uit het vuistje en natuurlijk ook voor het zomerse terras.