Afdrukken

Bodegas Alejandro Fernandez

Land van Herkomst: Spanje
Streek: Ribera del Duero
Wijnhuis: Bodegas Alejandro Fernandez
Wijn/druif: tempranillo 
 

Het is geen geheim meer dat er zeer mooie en goede wijnen uit Spanje komen de laatste jaren en dat Spanje als wijnland tot bloei is gekomen. Ajejandro Fernandez is een wijnmaker die zijn dromen op wijngebied tot werkelijkheid heeft gemaakt en daarmee bijdraagt aan de bloei van Spanje als wijnland. Bodegas Alejandro Fernandez ligt in de Ribera del Duero waar de droom alejandro fernandez_1begon. Vechtend tegen vastgeroeste land- en wijnbouwpatronen introduceerde hij als eerste het "espalier" systeem. Dit is een bijzondere wijze van snoeien waarbij er maximaal 14 knoppen op de stok achterblijven. De snoeiwijze levert een gespreide groei op zodat extra van zon en de warmte van de grond gebruik gemaakt wordt. Dit is terug te vinden in de volheid en de kracht van de wijnen.

Inmiddels wordt Fernandez niet meer voor gek versleten, maar zijn vele wijnboeren in dit gebied hem gevolgd. De 200 hectare wijngaarden liggen verspreid, sommige op kiezelachtige terrassen, andere op de hoogvlaktes zoals de Llano Santiago, 1000 meter boven de zeespiegel. Al deze percelen met hun heel eigen karakteristieke eigenschappen dragen bij aan de complexiteit van de wereldberoemde Pesquera wijnen.

PESQUIRA

Alle wijngaarden zijn beplant met de 'koningin van de druiven', de tempranillo, de specialiteit van Alejandro. Kenmerkend voor de stijl van Pesquera, is dat het hout extra complexiteit aan de wijn geeft zonder daarbij het fruit te onderdrukken. De bodem van de streek is gevormd door de Duero rivier, duizenden jaren lang. Het bestaat uit lagen alluviaal zand en kiezels op een ondergrond van klei en kalksteen. Een ideale, goed gedraineerde grond voor topwijnen. Eind september hebben de tempranillo druiven hun fysiologische, aromatische en fenolische rijpheid bereikt.

Na de oogst worden de trossen ontsteelt en de druiven vergist in RVS tanks. Dit gebeurt volledig natuurlijk bij 22-27°C, zonder toevoeging van externe gistcellen. Pas na de gisting worden de druiven geperst. De jonge wijn rust dan eerst 20 dagen in RVS tanks en wordt vervolgens overgeheveld naar nieuwe vaten van Amerikaans eikenhout. De crianza verblijft 18 maanden op hout en 6 maanden op fles. We raden aan om de wijn te decanteren of grote, brede glazen te gebruiken.alejandro fernandez_2

U treft een kersenrode wijn in uw glas die mooie tranen trekt. De geur wordt gedomineerd door rijp, donker fruit met een geur van vanille en specerijen. Toch is de wijn in de mond zacht gevolgd door een perfect evenwicht van fruit, alcohol, zuur en tannines. Een elegante en verfijnde Spaanse wijn.

Serveren: 17°C. Bewaren: goed oplegpotentieel.
Culinair advies: Geroosterd of gebraden vlees, in het bijzonder lam. Eveneens aanbevolen bij vleesstoofschotels, buitenloop-boerenkip en (half)gerijpte harde Spaanse kazen.
 

EL VINCULO

Het verhaal van Alejandro Fernandez stopt niet met Pesquera. Deze toonaangevende geniale wijnmaker wilde een grote wijn produceren in La Mancha. Tijdens een van zijn reizen ontdekte hij goede, oude tempranillo wijnstokken die zich perfect hadden aangepast aan het lokale klimaat. Mits goed verzorgd geeft de tempranillo uitstekende resultaten in La Mancha. Fernández had vanaf het begin als doel het produceren van beperkte hoeveelheden topkwaliteit wijn. De naam 'El Vínculo' is een eerbetoon aan het oude familiewijnhuis in het Duero wijngebied. Het klimaat in La Mancha is extreem continentaal met ijskoude winters (-15°C) en snikhete zomers (+45°C). De directe expositie aan de zonnestralen is enorm: maar liefst 3.000 zonne-uren per jaar! De bergen om de hele regio blokkeren het grootste deel van de neerslag die jaarlijks niet meer dan 400mm is. Het toepassen van zorgvuldig gedoseerde druppelirrigatie is daarom noodzakelijk om hier topkwaliteit druiven te kunnen oogsten.

De vinificatie is in grote lijnen gelijk aan die in de andere domeinen van de Fernández Rivera familie. El Vinculo ligt 24 maanden op vaten van Amerikaans eikenhout en daarna nog 12 maanden op fles.Wij raden u aan om ook deze wijn decanteren om wijn en bezinksel te scheiden en/of beluchten op karaf: 30 minuten voor het serveren de wijn overschenken in een karaf. U kunt ook grote, brede glazen gebruiken en telkens een beetje wijn inschenken.

El Vinculo heeft een zuivere robijnrode kleur met paarse weerschijn. En is explosief aromatisch. U ruikt veel rijp fruit, goed verpakt in perfect gedoseerd hout dat voor de nodige balsamieke nuances zorgt. Het geheel wordt aangevuld met nuances van wilde kruiden en struikgewas. U proef een wijn die complex is van structuur, met fijne tannines en veel fruit. Zuiver en sappig, gul en krachtig van smaak, met een lange, elegante en pakkende finale. Serveren: 14-17°C. Bewaren: al redelijk snel toegankelijk, wordt nog complexer en zachter na enkele jaren extra opleg op fles.

Een ideale begeleider van gegrild rood vlees, lam, buitenloop-boerenkip, stoofschotels met vlees. Een absolute aanrader bij de mooiste, gerijpte harde Spaanse kazen als manchego (artesano!), idiazábal, roncal of castellano. Koop ze bij de kaasspecialist.