Afdrukken

Arran

THE ISLE OF ARRAN DISTILLERY SINCE 1995

Op 29 juni 1995 kwam er voor het eerst sinds ruim 150 jaar weer legale spirit uit een distilleerketel op het eiland Arran. Toeval of niet, op dat moment vlogen er twee adelaars boven de distilleerderij, adelaars komen namelijk voor in de bergen van het eiland Arran, daarom staan er op de flessen Arran altijd twee adelaars afgebeeld. In Lochranza, in het noordwesten van het eiland, staat dan ook sinds1995 weer een distilleerderij. Harold Currie was een man met een droom, namelijk een eigen distilleerderij bezitten. Hij koos voor het toeristische eiland om via zijn bezoekerscentrum en restaurant wat extra inkomsten te krijgen, een distilleerderij moet namelijk een aantal jaren draaien voordat de whisky oud genoeg is om te verkopen. Het is geen grote distilleerderij, ze maken 400.000 liter per jaar, maar wel op de ouderwetse manier, zonder computer gestuurde apparatuur. Twee koperen stills, vier houten gistkuipen en een stalen brouwketel.

arrankaart

De whisky van Arran is sinds 1999 als Single Malt op de markt, de eerste had nog geen leeftijdsvermelding. Inmiddels zijn er al erg veel verschillende bottelingen uitgekomen, de 10 jaar en de 14 jaar zijn momenteel de standaard bottelingen. Er komen nu af en toe bijzondere bottelingen uit zoals ieder jaar een botteling van de serie Icons of Arran, dan is er de Machrie Moor, hun geturfde whisky, en diverse gelimiteerde single cask bottelingen. Ook zijn er drie verschillende finishes te koop, een Sauternes, een Amarone en een Port finish. De whisky van Arran heeft een eigen karakter, maar is misschien niet zo zwaar als je van een eiland whisky zou verwachten. De Isle of Arran distilleerderij begint langzaam maar zeker zijn plek te veroveren in de whiskywereld.

Wijnen&zn heeft een bescheiden whisky assortiment. Maar de Arran whisky zit er in. De 10 jaar oude malt hebben we voor u op voorraad. Wilt u een andere bijzondere whisky van Arran dan kunt u die bij ons bestellen.

En bent u in de buurt van Arran bezoek dan het bezoekerscentrum van de distilleerderij. Het water waar mee gebrouwen wordt stroomt dwars door het centrum heen. Er zijn drie tours waar u aan mee kunt doen. De Oak tour, de Copper tour en de Gold tour. De laatste alleen na reservering.


Arran visitors_center