Afdrukken

Altaïr Vineyards & Winery

Land: Chili
Streek: Alto Cachapoal
Wijnhuis: Altaïr Vineyard&Winery / San Pedro Wine Group. 
Wijn/druif:  

Misschien wel de mooiste wijnen uit onze winkel. De wijnen van de Altaïr Vineyards & Winery is het paradepaard van de San Pedro Wine Group, de op een na de grootste wijnproducent van Chili. De naam van deze altair 2004boutique winery is veelzeggend: Altaïr is de helderste ster in de Adelaar constellatie, 10 keer zo fel als de zon, zichtbaar in beide halfronden, hiermee symboliserend de link tussen de 'nieuwe' en 'oude' wereld. Altaïr is een 'single estate', gelegen in Alto Cachapoal, 100 km ten zuiden van Santiago, aan de voet van de Andes, op 600 meter boven de zeespiegel. Nachtelijke koele briesen vanuit de Andes verlengen op zeer gunstige wijze de rijpingstijd van de druiven, overdag opgewarmd door de continentale winden vanuit het westen. Deze temperatuurverschillen zorgen voor meer geur- en smaakstoffen evenals voor een natuurlijke zuurgraad (zeldzaam in wijnen van de nieuwe wereld). De wijnranken zijn geplant op een hellende bodem van colluviaal puin uit de Andes, bestaand uit zand, klei en veel stenen. Dankzij een uitstekende hygrometrie is het een ideale omgeving om topwijnen te produceren, met een goed evenwicht tussen elegantie en concentratie.


 

SIDERAL
Voor deze wijn zijn de druiven van de cabernet sauvignon >70%, carmenère, syrah, merlot, cabernet franc en sangiovese gebruikt. Het resultaat is een goede aromatische concentratie van zwarte en rode bessen, pruimen, gerookt hout, specerijen, vanille en cederhout. Volle, krachtige structuur, frisse en minerale ondertonen, elegant, fruitig en chic tot en met de laatste slok. Serveren: 16-18°C. Bewaren: uitstekend oplegpotentieel.
Deze wijn vinden wij een echte nazomerwijn. Hij combineert geweldig met eendenborst met zoetzure kersen saus. Struisvogel of herten filet met gekarameliseerde sjalotten. Wildzwijn filet met bordelaise saus en wilde paddestoelen.

Door de Robert Parker's Wine Advocate is deze wijn gehoneerd met in 2003, 2004, 2005, respectievelijk 91, 92, 91punten.

Sideral is een frisse, elegante wijn medium vol body, aromatisch met houtrijping. Decanteren om wijn en bezinksel te scheiden en/of beluchten op karaf: 30 minuten voor het serveren in een karaf overschenken om de wijn te laten ademen. U kunt ook grote, brede glazen gebruiken en telkens een beetje wijn inschenken.
 

ALTAÏR

Deze wijn is gemaakt van cabernet sauvignon >70%, carmenère, syrah, merlot, cabernet franc en sangiovese.
De vinificatie in de winery is een guldenmiddenweg tussen het traditionele, precieze handwerk en de moderne technologie. De druiven worden met de hand geplukt en dubbel op kwaliteit en sanitaire gesteldheid gecontroleerd, eerst de volle trossen, dan de losse bessen. Er wordt gebruik gemaakt van zwaartekracht om de druiven niet te beschadigen. De druiven van alle specifieke percelen worden apart gevinifieerd. Voorafgaande aan de gisting wordt de most koud ingeweekt bij 8-10 C gedurende 5-6 dagen. De alcoholische gisting vindt plaats bij 28-30 C en wordt gevolgd door extra inweking, waarna de jonge wijnen hun malolactische gisting ondergaan in barriques. De opvoeding (deels nieuwe, deels gebruikte) barriques van Frans eikenhout bedraagt tussen de 12 en 15 maanden. Dit is afhankelijk van de assemblage en het oogstjaar.

De wijn heeft een intense paars-rode kleur. Goede aromatische concentratie van zwarte en rode bessen, pruimen, gerookt hout, specerijen, vanille en cederhout. Volle krachtige structuur met frisse en minerale ondertonen. Dit is een elegante wijn, fruitig en chic tot de allerlaatste druppel. Serveer de wijn tussen de 16-18 graden.

Het bewaarpotentieel van deze wijn is groot, een goede oplegwijn.

Het culinaire advies is gelijk aan de Sideral. Decanteer deze wijn en scheidt het bezinksel. U kunt ook brede glazen gebruiken zoals de Riedel bourgogne glazen en dan steeds een beetje inschenken.

Ook deze wijn is Rober Parker niet ontgaan. Voor de eerste drie productiejaren 2003, 2004, 2005 kreeg de wijn resp. 91, 92 en 91 punten.

Hieronder ziet u de enthousiaste wijnmakers.
Met de groeten uit Chili.

 

Altair wijngaard_2