Allegrini

Afdrukken

Allegrini

De familie Allegrini woonde generaties lang in Fumane di Valpolicella en richtte er het wijnbedrijf op in 1854. In de vroege jaren '50 kwam dit wijnbedrijf in een stroomversnelling door de vooruitziende blik van Giovanni Allegrini: hij streefde naar kwaliteit en maakte gebruik van het enorme potentieel van zijn land.Zijn innovaties, zowel in de wijngaard als in het 'appassimento' droogproces, hebben gezorgd voor een bepaalde stijl van Amarone en Recioto. Deze stijl straalt excellentie uit, met behoud van de fruitige aroma's.

allegrinie fam

Hij werd geïnspireerd om wijnen te produceren van druiven die enkel van heuvelachtige wijngaarden komen. De rode wijnen van Allegrini worden zeer hoog beoordeeld door de specialisten.  In de Wine Spectator vaak op 90+. Vooral de Amarone Classico, La Grola, Giovanni Allegrini, Palazzo della Torre vallen in de prijzen. Deze wijnen vindt u allemaal in onze winkel.

 

Soave DOC
Druivensoorten: Garganega 80%, Chardonnay 20%
Alcoholpercentage: 12,82%

Allegrini is beroemd om de rode wijnen uit het gebied van de Valpolicella Classico, rondom Verona. De witte wijnen worden wat ondergesneeuwd door deze rode uitblinkers. Toch de moeite waard om de Soave van Allegrini eens te proberen.  De wijngaarden liggen meer oostelijker van Verona, richting Venetië,  op de hellingen van de Mezzane dit Sotto.   De hoogte is ongeveer 150 tot 250 meter boven zeeniveau. Net hoog genoeg om de koelte van de nacht te pakken en de warmte van de dag. De bodem bestaat voornamelijk uit kalk en is vulkanisch van oorsprong.  De wijnranken worden geleid volgens de Guyot methode.  De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 32 jaar.

De druiven worden aan het einde van augustus, begin september geplukt en voorzichtig geperst. De inweking en gisting duurt 18 uur op 10 graden. Vervolgens start de fermentatie in roestvrijstalen tanks op een temperatuur van 15 graden. De wijn blijft 8 tot 10 dagen  in deze tanks. De malolactische gisting vindt uiteindelijk in oktober plaats.
De wijn blijft in totaal 4 maanden in de roestvrijstalen tanks en wordt 2 maanden in de fles opgelegd.

Het uiteindelijke resultaat is een strogele kleur. In de neus tonen van bloemen zoals jasmijn en Citrus bloesem. Een prettige wijn met een zuurtje. Maakt mooie combinaties gerookte vis, risotto met saffraan en gaat echt lekker met sushi en sashimi en andere Aziatische gerechten. Het proberen waard.
Gekoeld serveren: 8 – 10 graden.

La Grola
Herkomstbenaming: IGT Veronese
Druivensoorten: Corvina 90%, Oseleta 10%

De wijngaard Podere La Grola ligt in Sant'Ambrogio di Valpolicella, op 310 meter hoogte. De wijnranken worden geleid in dubbel Guyot systeem, met een plantdichtheid van 4.200 (oud) tot 5.700 (recent) stokken per hectare. De wijngaard is zuidoostelijk georiënteerd. De bodem bestaat uit kalk stammende uit het Krijt tijdperk. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 21 jaar. Deze wijn wordt met precisie en zorg gemaakt en dat kost uiteraard tijd. Dat is te proeven in deze mooie wijn.

De druiventrossen worden ontsteelt en geperst. De inweking en gisting vinden plaats gedurende 10 dagen op een temperatuur van 22/30°C. Dagelijks wordt er sap afgetapt en overgepompt over de schillenkoek (meer kleur, meer extract).  In december start de malolactische gisting, waarna de wijn nog 17 maanden op hout en 11 maanden op fles wordt opgevoed.

Dit alles levert een wijn op met een diep robijnrode kleur. Een zeer breed aromatisch palet waarbij wij de wilde bessen, tabak en koffie roken. Misschien op de achtergrond iets van jenever. Een intense en elegante smaak zoals je mag verwachten van op houtgerijpte wijnen. Vol, rond en complex.
Het bewaarpotentieel van deze wijn is groot: minstens 10 jaar. Heerlijk bij lamsvlees, paddenstoelen en bij rijpe maar wel milde kazen.
Open de wijn een uurtje voor te drinken en decanteer of belucht de wijn. Schenken in grote, brede glazen laat deze wijn volop tot zijn recht komen. Het staat niet alleen imposant, maar het doet de smaak van de wijn geweldig uitkomen.

Valpolicella Superiore DOC
Herkomstbenaming: Valpolicella
Druivensoorten: Corvina Veronese 70%, Rondinella 25%, Oseleta 5%
Alcoholpercentage: 13,9%

De druivenstokken van deze Valpolicella staan op een zeer gevarieerde ondergrond. Klei vormt de boventoon, maar ook kalk en steen is terug te vinden in de bodem. De hoogte van de wijngaarden is ongeveer 180 tot 280 meter boven zeeniveau en zijn zuidoostelijk georiënteerd. In het hart van het Valpolicella gebied in de DOC regio liggen deze wijngaarden. De wijnranken worden geleid volgend het Pergola systeem. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 28 jaar.

In oktober wordt er geoogst, ontsteelt en voorzichtig geperst. De duur van de fermentatie is 9 dagen op een temperatuur van 25 tot 31 graden in roestvrijstalen tanks. In december volgt de malolactische gisting. Vervolgens gaat de wijn voor 50% over in grote eikenhouten vaten en voor 50% in Frans eikenhouten vaten. In deze vaten blijft de wijn voor 12 maanden alvorens te worden gebotteld.

Het resultaat is een prachtige robijn rode kleur met een geur van wilde bessen. De wijn kenmerkt zich door een lange, zachte afdronk die lang blijft hangen.
Prachtig bij gegrilld vlees en gerechten met varkensvlees, geit en lam.
Serveer deze wijn ook in brede en grote glazen zodat de wijn volledig tot haar recht kan komen. Serveertemperatuur tussen de 16-18 graden.

allegrini wijnenzn

 

Andere wijnen van Allegrini: 
Palazzo della Terre
Amarone Classico
Giovanni Allegrini 
La Poja 
 

Meer informatie over de wijnen kunt u vinden op de site van Allegrini.
En wilt u helemaal in stijl? U kunt logeren op het wijngoed in Villa della Torre. Meer weten klik hier