Afdrukken

Aanschuiftafel 10 maart 2018 Li Veli

liveli logoHet zuiden van Italië swingt als het ware door uw glas met deze wijnen. Meeswingen kan op zaterdag 10 maart vanaf 18.30 uur in ons proeflokaal.
Samen met de maker van deze wijnen en de Nederlandse importeur van het wijnhuis Li Veli (spreek uit Livelli) organiseren wij een uitgebreid diner. U schuift aan bij de producent en importeur. U maakt kennis met de mens achter deze wijnen, het wijnbedrijf en de wijze van produceren. U wordt verrast door het bijzondere Askos project. Uiteraard stemmen wij het eten af op de smaak van de wijn. Wilco van den Baar, onze kok, kan dit als een van de beste in Nederland. 


Het wijnhuis

Masseria Li Veli werd gebouwd op de overblijfselen van een middeleeuws bouwwerk door de Italiaanse econoom Marquis Antonio di Viti de Marco. Deze overblijfselen zijn nog steeds te zien bij het door de familie Falvo volledig gerenoveerde wijnbedrijf. De Masseria ofwel 'Heerboerderijen', vinden hun oorsprong in de tijd van de Normandische veroveringen (van ca. 911 - 1134). Historisch gezien waren de Masseria de plaatsen die mensen verenigden en ook hun bezittingen verdedigden. Later werden het buitenhuizen van hooggeplaatsten. klik hier voor een filmpje Li Veli

Het gebied liveli kaart
Zuid Italië is toch altijd net anders dan de overige delen van het land. Waarschijnlijk komt het dat dit deel van Italië lange tijd Grieks is geweest. Het zijn ook de Grieken die de wijn naar Italië hebben gebracht. De wijnen zijn warm bloedig en eigenwijs.
In het zuiden van Italië, in de 'hak van de laars', ligt de regio Puglia. Het telt 25 eigen DOC's en is de wijnschuur van Italië: van alle Italiaanse regio's produceert het de meeste wijn. Primitivo en Negroamaro zijn twee van de druiven die het er erg goed doen. Salento is de onderste helft van de regio Puglia. Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de wijnen uit het noorden en uit het zuiden van dit gebied. Waar het noorden meer een heuvellandschap heeft en overeenkomsten toont met de wijnbouw van Centraal-Italië, is het zuidelijke landschap bijna compleet vlak. 

De wijnen
Li Veli produceert voornamelijk rode wijnen op basis van de Primitivo en de Negroamaro druif. Daarnaast een klein assortiment witte wijnen voornamelijk gemaakt van de Malvasia druif. Voor meer informatie over de wijnen van Li Veli en de wijnen die op 10 maart worden geschonken klik hier.  

Aanschuiven 
U kunt meedoen aan het diner door zich hier in te schrijven. De kosten zijn € 75,-- p.p.

Wij serveren u hiervoor:
een aperitief,
viergangen diner
wijnarrangement
koffie of thee naar keuze.
Mocht u speciale dieetwensen hebben of vegetarisch willen eten laat het ons weten.

Wilt u geen wijn bij het diner dan kunt u een keuze maken uit diverse sapjes of frisdranken. 
Aanvang: 18.30 uur
Einde: 22.00 uur
Lokatie: Proeflokaal Wijnen&zn, Koninginnelaan 40, Apeldoorn. 

liveli 2