Afdrukken

In het teken van de Riesling

Op 16 juni kunt u aanschuiven in ons proeflokaal voor een viergangen diner dat in het teken van de Riesling staat.

rieslingdruif Wijnenzn

Het menu is op dit moment nog niet bekend maar we kunnen u wel al een kleine indruk geven van vier  vier wijnen die wij zullen schenken. In totaal schenken wij 7 wijnen uit. Bij het dessert een zoete, oude Reisling uit Oostenrijk. Bij elk gerecht kunt u twee wijnen uitproberen, aan u wat u de mooiste combinatie vind. En om af te wijken: er zal ook een rode wijn geschonken worden. En zoals u van ons gewend bent passen wij de gerechten aan bij de wijnen om u optimaal van de combinatie te laten genieten. 

Uitleg over de wijnen wordt gegeven door Jan Kalvenhaar, vinoloog en eigenaar van Wijnen&zn. 
Wilco van den Baar, inmiddels bij een groot deel van onze vaste deelnemers een bekende, kookt ook deze keer weer een super diner voor u. Hij kijkt hierbij naar mooie, elegante gerechten die goed passen bij de verfijnde wijnen die wij u gaan schenken. Het voorjaar speelt zeker een rol in de keuze van Wilco. Ook wordt er extra aandacht aan vegetarische gerechten geschonken omdat wij weten dat onze klanten dit op prijs stellen. 

De Rieslingdruif
De Riesling, een van de beroemdste druivenrassen uit Duitsland. Op de langste Rieslingtraditie kunnen de producenten in de Rheingau en aan de Moezel bogen; er zijn daar vermeldingen in documenten uit respectievelijk 1435 en 1465. Verwijzingen naar verspreiding in het huidige Rheinhessen en in de Pfalz zijn bekend uit het einde van de 15e eeuw en uit de eerste helft van de 16e. Riesling behoorde ook in de 17e en 18e eeuw al tot de van overheidswege aanbevolen druivenrassen. Nog altijd vraagt men zich af waar de naam precies vandaan komt. Heeft het woord Riesling te maken met ‘verrieseln’ (vroegtijdig afvallen van druifjes), met ‘reissend’ (hoog) zuur, met edel ‘Reis’ (twijg) of met ‘Rusling’ (donker hout)? Internationaal staat hij bekend als Rheinriesling, terwijl in Baden het synoniem Klingelberger gebruikt mag worden. We weten het dus niet goed. En eigenlijk maakt het ook niet veel uit, het gaat om het proeven en genieten. En dat is sprecies wat we deze avond gaan doen. 

 

Hieronder stellen wij u voor aan vier van de zeven wijnen die u gaat proeven. Om u een indruk te geven. 

Weingut Hain 
Bij Weingut Hain maakt men sinds de 17e eeuw al wijnen. Het is een van de belangrijkste spelers als het gaat om top wijngaarden in de Piesporter Goldtröpfchen en Piesporter Domherr gebieden. Hain produceert wijnen die bol staan van passie, en wordt door wijnkenners waaronder Engelsman Hugh Johnson dan ook beschreven als een van de meest getalenteerde wijnmakers van de Moezel en dat blijkt wel uit deze droge Riesling. De Piesporter Trocken 2016. Een wijn die bol staat van het citrusfruit, witte perzik en een mooie dosis mineraliteit. 
Weingut Hain Weisburgunder is ook zo mooi. Wat bloemiger en fruitiger een klein bitterje op de achtergrond en o zo lekker bij asperges, witlofsalades. Geen Riesling maar we kunnen het niet laten om deze te laten proeven.  

Villa Wolf Fruity
Aangenaam droge en rijpe riesling Van Villa Wolf. Bleekgeel van kleur met een geurige neus waarin perzikfruit en citrustonen je tegemoet tintelen. Heerlijke aanzet, fris en droog en rijp, alles tegelijk, maar wel in mooi evenwicht. Soepele, sappige en toegankelijk riesling met minerale, lichtrokerige ondertoon. Deze riesling is niet zo droog als bijvoorbeeld in de Moezel, dat komt door het warmere(micro) klimaat in de Pfalz-regio. De druiven worden hier eerder rijp en ook rijper, dat geeft meer body, meer dikte en structuur aan de wijn. . Heerlijke aanzet, fris en droog en rijp, alles tegelijk, maar wel in mooi evenwicht. Soepele, sappige en toegankelijk riesling met minerale, lichtrokerige ondertoon. Deze riesling is niet zo droog als bijvoorbeeld in de Moezel, dat komt door het warmere(micro) klimaat in de Pfalz-regio. De druiven worden hier eerder rijp en ook rijper, dat geeft meer body, meer dikte en structuur aan de wijn.

Pratello Lieti Conversari 2015
Niet voor niets opgenomen in de top 100 beste wijnen door Harold Hamersma. Een dikke vette 9 kreeg deze wijn. En dat begrijpen wij helemaal. Lieti Conversari. Conversation piece. Dankzij die incrocio. Klinkt exotisch maar betekent niets anders dan kruising. En dan niet van twee snelwegen, maar in dit geval van twee druiven. Resultaat van wat experimenten in de jaren dertig van de vorige eeuw. Plaats van handeling: de oudste wijnopleiding van het land, in Conegliano. Daar meende professor Luigi Manzoni dat het kruisen van prosecco en nota bene cabernet sauvignon tot interessant wit zou kunnen leiden. En verdorie nog aan toe: het werkte. Gedroogde gele appels en abrikoos, manda-rijn, bittere sinaasappelschil, specerij, zon en citrus. En het gesprek verzandt geen moment in obligaat gebabbel. Hoogstens af en toe een stilte. Maar die is veelbetekenend. Dan wordt er genoten.

Wij hopen dat u net zo enthousiast wordt van de Riesling als wij. 

De totaalprijs van de aanschuiftafel is € 65,-- p.p. Uw kaarten kunt u hier bestellen

Jan Kalvenhaar
Wilco van den Baar
Jannie Oosterhuis