Afdrukken

Li Veli, de wijnen

 

De wijnen
Hieronder lichten we een paar wijnen toe uit het assortiment van Li Veli. Deze wijnen worden op 10 maart in ieder geval geschonken. Li Veli produceert voornamelijk rode wijnen op basis van de Primitivo en de Negroamaro druif. Daarnaast een klein assortiment witte wijnen voornamelijk gemaakt van de Malvasia druif. Li Veli heeft ook een zeer bijzonder project. Het Askos project. Het project ontdekt en selecteeret de oude druivenrassen uit Puglia. Deze wijnen worden onder de naams Askos aangeboden.  

Contrade 
Een verrukkelijke goed wegdrinkende witte wijn. Beetje speels, jong en fruitig. Hareld Hamersma schreef over deze wijn: “Mollig-frisse malvasia heeft gezelschap gekregen van de alom bekende chardonnay, kwistig strooiend met perzik, abrikoos en tropische vruchten. Ook limoen heeft er nog iets mee van doen”.  Wijnen & zn. heeft hier niet veel aan toe te voegen. U beoordeelt deze wijn zelf op 10 maart en wie weet heeft u uw voorjaarswijn gevonden.

Orion
Misschien kent u de wijn al door dat zo herkenbare rode etiket. Hareld Hamersma schreef over deze wijn: “Van alles veel: zon, pruimen en kersen, zoete specerijen, sap en vulling. Veel maar toch niet nadrukkelijk. Zacht, laverend tussen zijn tannines en fijne zuren.” 
Wijnen & zn. beoordeelt deze wijn als intens donkerrood met een paars randje. Specifieke geur waarin specerijen als kaneel en nootmuskaat te herkennen zijn. Donkerrood en rijp fruit in de geur. Een volle maar toch zachte wijn waar toch een tikje van de houtopvoeding in terug te vinden is. Een zuurtje is merkbaar.

liveli wijnen_Wijnenzm

Askos Susumaniello 
Askos is de naam van een speciaal project van Masseria Li Veli. Centraal straat het opnieuw ontdekken en selecteren van oude druivenrassen uit Puglia die bijna verdwenen zijn. Susumaniello is er zo een meegenomen door de Grieken en bijna verdwenen. Maar bezig met een enorme comeback. Een fantastische rode wijn. Uiteraard zal Li Veli u daarover meer vertellen op deze avond. Deze wijn hebben wij eerder bij een aanschuiftafel geschonken en met groot succes. Wijnen &zn. beoordeelt deze wijn als donkere robijnrood met een paars randje. Aangename geuren van kersen, zwarte bessen op de achtergrond en een beetje leer. Zacht in de mond met een goede balans in zuur en tannines. Zeer elegante wijn.

Fiano 
De Fiano is een niet zo bekende witte druif uit het zuiden van Italie. In Campania heeft de druif nog een herkomstgebied Fiana d’Avellino DOCG. 
De beoordeling van Wijnen&zn is een lekkere witte wijn, lichtgeel van kleur en fris en fruitig. Een beetje bloemetjes in de geur geeft een voorjaarsgevoel. Wij proefden citrus en peer, daarna kwam ananas naar voren en een lichte nootachtige smaak. Beetje mineralig.  
Hareld Hamersma: “Hoe warm het ook in Puglia is, op Masseria Li Veli houdt men het hoofd koel. En de druiven ook. Plukken en de koelruimte in. Koel vergisten. Koel houden. Fris drinken en genieten. Van lichte citrus, peer met ochtenddauw en een duwtje mandarijn. Mooi, fijne treuzelende bittertjes. Koel als vroege rijp op een tak in de late herfst. Vegetariërs lopen er warm voor. Buitengewoon goede begeleider van pasta zonder vlees of vis.”